• TEMPLATE_SLIDER_01
  • TEMPLATE_SLIDER_02
  • TEMPLATE_SLIDER_03
  • TEMPLATE_SLIDER_04
TEMPLATE_SLIDER_011 TEMPLATE_SLIDER_022 TEMPLATE_SLIDER_033 TEMPLATE_SLIDER_044
 

ΑΓΝΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΜΟΣΧΟΘΥΜΙΑΜΑ


 

Livani_01 Livani_02 Livani_03 Livani_04 Livani_05 Livani_06 Livani_07 Livani_08 Livani_09 Livani_10

 

Η λέξη λιβάνι στα ελληνικά είναι παραφθορά της αραβικής λέξης λούμπαν - lubban, στα λατινικά olibanum που κυριολεκτικά σημαίνει γάλα, αφού οι κόμποι του λιβανιού πάνω στο δέντρο μοιάζουν με γάλα, όπως αυτό της συκιάς.

Η συλλογή των κόμπων ή δακρύων αυτών γίνεται με τον ίδιο τρόπο που παίρνουμε τη μαστίχα στη Χίο, κάνοντας δηλαδή τομές στον φλοιό του δέντρου. Οι τομές αυτές γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους και αφού πάρουν το λιβάνι, μέχρι τρία κιλά ετησίως, αφήνουν τα δέντρα να αναρρώσουν για πέντε έως επτά χρόνια.

Τα δέντρα από τα οποία παίρνουμε το λιβάνι ανήκουν στην οικογένεια Boswellia - Μπουνσουέλια, που δεν ξεπερνά σε ύψος τα πέντε μέτρα, µε λευκά άνθη, μεγαλώνει συνήθως σε απόκρημνα, βραχώδη σημεία, προσφέροντας «καταφύγιο» σε άλλα είδη του φυτικού βασιλείου, φύεται σε αμμώδεις εκτάσεις στο νότο της Αραβικής χερσονήσου, της Σομαλίας της Αιθιοπίας και των δυτικών Ινδιών. Η καλύτερη ποιότητα παράγεται στο δυτικό Ομάν και την Υεμένη. Δυστυχώς, στα μισά αναμένεται να πέσει η παραγωγή του λιβανιού μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα υπάρχοντα δάση αποδεκατίζονται διαρκώς, καθώς τα γηραιότερα δέντρα πεθαίνουν χωρίς να αντικαθίστανται από νέα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα δάση “στερεύουν” από δέντρα. Στο Ομάν και την Υεμένη, τα δέντρα αυτά κόβονται συστηματικά. Στη Αιθιοπία η γη μετατρέπεται σε καλλιεργήσιμες περιοχές.

Το φυσικό λιβάνι καίγεται είτε αυτούσιο όπως γινόταν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα είτε με την μορφή του μοσχοθυμιάματος. Το μοσχοθυμίαμα, είναι σχετικά πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή 40 περίπου χρόνια, και προέρχεται από ανάμιξη αλεσμένου φυσικού λιβανιού με αρώματα σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Το λιβάνι ήταν ένα από τα δώρα των μάγων σύμφωνα με το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Η παράδοση λέει ότι δωρίστηκε από τον Βαλτάσαρ, τον μαύρο βασιλιά της Αιθιοπίας ή του Σαβά, εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του Ησαΐα πως χρυσός και λιβάνι θα προσφερθούν από τους ευγενείς προς τιμή του Ουράνιου Βασιλέα. Το λιβάνι ήταν το αγνότερο θυμίαμα. Όταν καιγόταν έβγαζε έναν άσπρο καπνό, ο οποίος συμβόλιζε τις προσευχές και τις ευχαριστίες των πιστών που ανέβαιναν στους ουρανούς. Επειδή οι αρχαίοι συχνά έκαιγαν λιβάνι κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, αυτό το δώρο συμβολίζει την θυσία, την θεϊκή υπόσταση του Χριστού, την γλυκύτητά Του και τον ιερό Του ρόλο. Είναι επίσης σύμβολο του ιερού ονόματος του Θεού.

Την εποχή της γέννησης του Χριστού φύτρωνε στην Αραβία, την Ινδία και την Αιθιοπία. Το εμπόριο του λιβανιού γνώρισε άνθιση κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εκείνη την περίοδο το λιβάνι ήταν τόσο πολύτιμο όσο τα κοσμήματα και τα πολύτιμα μέταλλα.

Η επιστημονική μελέτη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του λιβανιού ξεκίνησε με την παρατήρηση ενός Ολλανδού περιηγητή ο οποίος είδε στην Υεμένη άρρωστες γαζέλες να δαγκώνουν τα λιβανόδεντρα. Σήμερα οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πλέον τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυσικού λιβανιού. Η καύση λοιπόν του φυσικού λιβανιού, πέρα από τις λατρευτικές ανάγκες για τους ορθόδοξους, είναι χρήσιμη και για λόγους καθημερινής υγιεινής.

 

Για να δείτε τα αρώματά μας, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα "Παραγγελίες" ή κάντε click ΕΔΩ